Skip to content Skip to footer

Film Yapımcılığı

Film yapımı pre-prodüksiyon, prodüksiyon ve post-prodüksiyondan oluşan 3 aşamalı bir süreçtir.


Pre-prodüksiyon ön yapım olarak da adlandırılabilir. Bu aşamada filmin çekim yani prodüksiyon aşamasından önceki hazırlıklar gerçekleştirilir.

Prodüksiyon filmin çekim sürecidir. Pre-prodüksiyonda gerçekleştirilen hazırlıklar bu aşamada yapım ekibinin eline projenin ham görüntülerini verir. 

Post Prodüksiyon ise filmin çekimlerinden sonraki işleme sürecidir. Ham görüntüler işlenerek ortaya film çıkartılır. Daha sonrasında filmler farklı dağıtım teknikleri aracılığıyla izleyicisiyle buluşturulur.

Soft Media size tüm bu yapım süreci boyunca yol arkadaşı olmaktadır. Tüm prodüksiyon aşamaları boyunca bizden destek alabileceğiniz gibi yalnızca prodüksiyon kısmında çalışmayı da tercih edebilirsiniz. Bizlere projenizi getirin, üzerine konuşalım. Yapımınızı projelendirelim ve hep beraber hayata geçirelim.

Yapım Nedir?

Aslında çekim hazırlığından başlar, ekip ve cast’ın yani oyuncu kadrosunun yapılan planlardan haberdar edilmesi gibi işleri ele alır.  Yapımda film çekildiği esnada çok iş olduğu gibi öncesi ve sonrasında da oldukça fazla prosedür vardır. Örneğin; alınacak izinler gibi yasal gereklilikler, sigorta , sanatçıların hakları, telif ve arşiv işleri gibi. Projenin hatasız sonuçlanması için tüm detayların düşünülmesi, planlanması , temel idari ve organizasyonun yapılması gerekmektedir.

Yapımcı Kimdir?

İster dizi, film yapımcısı ister müzik isterse de tanıtıma yönelik yapımlar olsun bir projeyi başlatan, finanse eden, koordine ederek yapımın her aşamasında aktif olarak görev alan kişidir. Kurgu tasarımın onayından oyuncu seçimlerine telif haklarının karşılanmasında gerekli olan mekan ile bütçenin ayarlanmasına kadar tüm sorumluluklar yapımcıya aittir.


Film Yapımcılığında profesyonellik önemlidir

Bir film yapımcısı genellikle bir projeye, genellikle projeyi başlatan kişi olduğu gibi başından beri katılıyor. Film yapımcıları bir kitaptan bir film için fikir edinebilir ve ardından sinema filmi senaryosunu yazmak için bir senaryo yazarı bulabilirler. Yapımcı, yönetmenle birlikte film fikirlerinin seçiminde ve senaryo yazarı, oyuncu kadrosu ve ekibin işe alınmasında çalışabilir. Film yapımcıları, bitmiş özelliğin tiyatrolara dağıtılmasının yanı sıra, yeterli finansmanın sağlanmasına odaklanması gereken film yapımcılarıdır. Temel olarak, bir film yapımcısı bitmiş filmi sahne arkasındaki ayrıntılara dikkat ederek gerçekleştirir.

Her ne kadar film yapımcıları bir filmin yapımını denetleseler de, yönetmen gibi oyuncularla ve oyuncularla günlük etkileşimde bulunmazlar. Film yapımcıları öncelikli olarak ön saflarda çalışmaz. Aksine, bir hat üreticisi genellikle kendilerine rapor verir ve kendi adına oyuncular veya ekip ile etkileşime girer. Hat yapımcıları sözleşmeleri, bütçeleri ve programları yönetebilir ve aktörlerin filme almak için geldiğinden emin olabilir.

Üst düzey yapımcılar çoğunlukla bir filmin finansmanından sorumludur. Bir ortak üretici, araştırma veya zamanlamaya yardımcı olabilir. Birçok filmde, ana film yapımcısı altında çok sayıda yardımcı veya ortak yapımcı çalışıyor. Bir filmin ana yapımcısı, film projesinin liderliğini sağlar ve bitmiş bir sinema filmi oluşturmak için insanları fikri takip etmeye değer olduğuna ikna etmelidir.

Bir film yapımcısı mükemmel bir problem çözücü olmalı ve film projesinin birçok farklı alanında oluşabilecek problemlere dikkat etmelidir. Yapımcı, yönetmen kendisine ihtiyaç duymadıkça, çekimler sırasında genellikle sette görünmez. Film yapımcısı yapım ekibiyle toplantılar yapar ve bitmiş filmi tiyatrolara götürecek olan distribütörler gibi şirketin dışındaki insanlarla tanışır.

 

Kurgu tasarımın onayından oyuncu seçimlerine telif haklarının karşılanmasında gerekli olan mekan ile bütçenin ayarlanmasına kadar tüm sorumluluklar yapımcıya aittir.

 

İletişime Geçin

+90 507 505 36 85

softsosyalmedya@gmail.com
Copyright 2022 Soft Media