Skip to content Skip to footer

Aranje Hizmetleri

Müziğin yapısı ile ilgili kararların verildiği süreçtir. Eğer çok beğendiğiniz sözleri olan ya da sizi derinden yakalayan bir melodiyi dinlerken sıkılıyor ya da dikkatiniz dağılıyorsa bu sorun aranjeden kaynaklanır. Aranje bir şarkının hangi tonda, hangi geçişlerle, hangi çalgılarla üretileceğini belirler. Parçanın temposunu, ölçüsünü nasıl başlayıp biteceğini, akor dizilimlerini ve daha bir çok teknik detayı aranjör belirler. Aranje işlemi sonucunda hazırlanan “demo” parçanın canlı enstrumanlar çalınmadan önceki hali olarak tanımlamak mümkündür. Bu kısım sonrasında tempo, tonalite, form değişiklikleri mecbur kalınmadıkça yapılmaz.

Şarkının kompozisyon yönünden düzenlenmesi, ‘Aranje ne demek?’ sorusunu cevaplamaktadır. Bestekâr şarkısını bestelediğinde, bu bestenin düzenlenmesi gerekmektedir. Bir metnin giriş, gelişme ve sonuca ayrılması gibi bir şarkıda bölümlerine ayrılır. Bu bölümler giriş, köprü, kıta, nakarat biçiminde ayrılıp sıralanır.

Ayrıca bu düzenleme işlemi ile şarkının hangi müzik aletleriyle seslendirileceğine, bu aletlerin nasıl çalınacağına karar verilir. Şarkının perdeleri, oktavları, notaları bu işlemle düzenlenir. Aslında amaç şarkının orijinalinin bozulmamasını sağlayarak, yeniden bestelenmesi olarak da anlaşılmalıdır.

Bir şarkının düzenlemesini yapmanın fiyatı, çok değişken olmaktadır. Yani kişinin bütçesine göre şekillendirilmektedir. VSD ile sanal müzik aletleri kaydı yapmanın maliyeti oldukça düşüktür. Müzik notalarını bilgisayar üzerinden yazmak zamandan kazandıracaktır. Ayrıca kaliteli bir iş ortaya çıkacaktır.

Fakat VSD mix ve mastering yapılacağında bazı sıkıntılara sebep olabilmektedir. Çünkü notalar sistem üzerinde önceden şekillendirilmiş olduğundan şarkıya efekt yapılırken uyum yakalamak zorlaşacaktır. Profesyonel biri, elbette bu sıkıntının üstesinden gelecektir. Yani sanal müzik kaydı yapmak isteyenlerin bütçelerini etkileyen tek faktör, müziği düzenleyen kişinin istediği fiyat olacaktır.

Aranjör Kimdir?

“Aranjör ne demek?” Aslında herkes bu kelimeye aşinadır. Pek çok kişinin aklına gelen ilk çağrışım müzik alanıyla alakalı bir sözcük olmasıdır. Müzik dünyasının olmazsa olmazları arasında yer alan bir meslektir. Çünkü kaliteli bir müziğin düzenlenmesi ve ortaya çıkışında bu meslek grubundaki insanlara önemli görevler düşmektedir.

Müzik dünyasındaki şarkıcıların, şarkılarını düzenleyen profesyonel kişilerdir. Bu meslek grubundakiler, şarkıda hem bölgesel hem de bütünsel yapılacak olan düzenlemelerde ön plana çıkmaktadırlar. Bunun sonucunda yaratıcı ve etkin besteler, teknoloji de kullanılarak dinleyici kitlesine sunulmaktadır.

Bu meslekten olanlar genel olarak müziklerin düzenlenmesinde etkin rol oynamaktadırlar. Aranjör, müzik parçasının ritmi, melodisi, armonisi üzerinde birtakım çalışmalar yapar. Gerekli gördüğü yerde değişiklik gerçekleştirir. Daha sonra müzik tamamlandığında kulağa güzel gelen bir tınıya ulaşılır. Bu arada bir şarkıda en baştan sona kadar nerde, hangi müzik aletinin kullanılacağı aranjörün görevlerindendir.

Bu mesleği yapmak isteyenler, müzik düzenleme konusunda eğitim veren kurslara gidebilirler. İsteyen herkesin gidebileceği bu kursun bitiminde sertifika verilmektedir. Bu sertifika ile müzik düzenleme işi için iş başvurularında bulunmak mümkündür.

Bu mesleği yerine getirmek için herhangi bir üniversiteyi bitirmek şartı yoktur. Yine de güzel sanatlar ve konservatuar mezunu olanların daha avantajlı olduğunu söylemek gerekir. İsteyen kişiler müzik prodüksiyon eğitimi ile temel müzik bilgisi gibi kurslara katılarak eğitim alabilirler. Böylelikle aranjman, stüdyo eğitimleri hakkında bilgi sahibi olunur. Ayrıca MIDI gibi kavramlar ile pek çok konu etkili şekilde öğrenilir.

Sonuç olarak konservatuar eğitimi veya kurslarla, notalar, enstrüman eğitimi, kompozisyon, repertuar analizi ve müzik tarihiyle ilgili birçok eğitim almak mümkündür. Bu gibi eğitimler bu işi icra edecekler için büyük avantajlar sağlayacaktır.

Bir bestenin, sözün analiz edilerek uyum içerisinde olmasını sağlamak için sözlerin düzenlenmesi anlamına gelmektedir.

Aranje aşamsından sonra, canlı sazların kayıtları alınır. Vokal ve okumalar bittikten sonra Edit işlemi gerçekleşir. Sonrasında tonmaister ham olarak adlandırdığımız bu kanalların frekanslarını dengeleme işlemidir. Sonrasında doğru efektleri kullanarak işitsel bazda en uygun sounda getirme eylemidir. Mix yapmak, gelişen teknolojiyi takip etmek, sıkı bir eğitimden geçmek ve sağlam bir kulak gerektirir. Bütün bu işlemlerden sonra tonmaister kanalları, Masteringe hazırlamak için indirger.

Mastering, mixi de tamamlanmış olan kanalların en aza indirgenmiş eserin, tüm dengesi kurallara uygun yapıldıktan sonra Uluslararası standartlara göre Analiser, effektler, stereo exp. vb. gibi bir takım işlemlereden geçirilerek yine işitsel ve görse bazda standartlara getirilmesi işlemidir.

İletişime Geçin

+90 507 505 36 85

softsosyalmedya@gmail.com
Copyright 2022 Soft Media